Heirstraat 197, 3630 Maasmechelen
Maand – dond 8:00 – 17:30 | Vrijd 8:00 – 12:00
info@activum-boekhouders.be

Financieren of leasen

Dit is een vraag die steeds weer terug keert. Beide formules hebben hun voor- en nadelen. Een weinig besproken aspect hierbij is het volgende : veronderstel nu eens dat de overheid ondertussen (bijna) zo ver zou zijn dat er een aantal van haar databanken gegevens met mekaar gaan uitwisselen en vergelijken.

Dit zou er dan bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat men de databank “verkeersbelasting” koppelt aan de databank “inkomen”. De computers zouden bijvoorbeeld een dossier ter controle kunnen uitpikken omdat de betreffende persoon in een nieuwe Mercedes E rijdt met een maandinkomen van € 1.000 werklozensteun .  Als deze persoon kan bewijzen dat hij ondanks dit lage inkomen toch in staat is om deze auto te betalen dan is er niets aan de hand bv hij heeft geld geërfd, of ontvangt huurinkomsten… .

Nu is het zo dat je bij het afsluiten van een autofinanciering automatisch in de  databank verkeersbelastingterecht komt. Het kenteken staat immers op jouw naam. Jij betaalt de verkeersbelasting en BIV. Je hebt dus een grotere kans op een onderzoek als je een wagen uit de duurdere prijsklasse koopt.

Bij een leasing waarbij het voertuig wordt ingeschreven bij de leasingmaatschappij is het een stuk moeilijker voor de overheid om onmiddellijk te weten te komen met welke auto je rijdt. Dus is de kans op selectie door een computer een stuk minder… . Dit voor zover er geen gegevens van de leasingmaatschappijen worden doorgegeven aan de fiscus uiteraard.