Heirstraat 197, 3630 Maasmechelen
Maand – dond 8:00 – 17:30 | Vrijd 8:00 – 12:00
info@activum-boekhouders.be

VZW ontbindt, lijken vallen uit de kast

Einde 2009 ging een vzw over tot de ontbinding. De vzw baatte, zoals heel wat andere vzw”s, midden jaren 90 een cafetaria uit, waardoor ze btw-plichtig waren en dus ook btw dienden door te storten aan de overheid. Drie van de  oprichtende leden van de vzw hadden, omstreeks 1994 de vzw overgedragen aan Hannibal ( dit is niet zijn echte naam ) en twee kompanen. Hannibal zou zorgen dat de nodige aktes hieromtrent in het staatsblad zouden worden gepubliceerd. Hannibal liet dit echter ( bewust?) na te doen. De drie oprichters controleerden ook niet of hij het had gepubliceerd.

Door de arrestatie van Hannibal ( zwendel ) in 2000  sloot het cafetaria. En het werd stil rond de vzw. De drie oprichtende leden vonden het wel raar dat één van hun nog elk jaar een belastingbrief toegestuurd kreeg van de vzw. Daar vulden ze dan “nihil” op in en klaar was Kees.

Dit had nu lang genoeg geduurd. Ze wilden die brieven niet meer moeten invullen. De vzw lag stil. Dus dan maar de ontbinding publiceren in het staatsblad. Zo geschiedde dus. Amper 14 dagen nadat ze de beslissing tot ontbinding hadden gepubliceerd, ontvingen ze een brief van het ontvangkantoor van de Btw. Deze mensen lezen dus  ook het staatsblad en lieten aan de drie oprichters weten dat de vzw nog de som van 4000 € btw-schuld had en dat zij hiervoor aansprakelijk werden gesteld. Bij gebrek aan betaling binnen de termijn zou het van de leden zelf gevraagd worden. Paniek!

Gelukkig voor hun was Hannibal ondertussen terug vrij en zorgde hij voor prompte betaling van de som. Maar Hannibal had ook met de noorderzon kunnen zijn verdwenen… . Als de leden  op de site van het staatsblad hadden gecontroleerd of alle publicaties ook waren gebeurd, dan hadden ze reeds veel eerder stappen kunnen ondernemen tegen Hannibal.

Moraal : controleer hier altijd even hoe het staat met de publicatie van uw ontslag uit een vzw of vennootschap. Dat is gezond. Het enige dat je moet doen is het nationale nummer, het btw-nummer of de naam van de vzw of vennootschap ingeven. De computer toont je dan alle gevonden resultaten. Als je ontslag nergens te vinden is hiertussen dan wordt het tijd dat je ingrijpt.