Heirstraat 197, 3630 Maasmechelen
Maand – dond 8:00 – 17:30 | Vrijd 8:00 – 12:00
info@activum-boekhouders.be

Klusjesman en zijn klant

Klusjesman en zijn klant : waar beiden op moeten letten

Eén van de grote misverstanden in de bouwsector is het hardnekkige vermoeden dat klusjesmannen alle werkzaamheden zouden mogen verrichten aan een woning.

Welnu, dit is niet noodzakelijk het geval. Het kan best zijn dat een persoon door het leven gaat als klusjesman, terwijl hij in de praktijk enkel een attest bedrijfsbeheer heeft.
Indien zulk een klusjesman ( met dus enkel bedrijfsbeheer ) erin toestemt om voor een klant werkzaamheden te verrichten welke onder deze van de bouwsector vallen, dan loopt de klusjesman en de klant beiden een risico.

Bij problemen tussen klant en deze klusjesman inzake niet correct uitgevoerde werkzaamheden is het al meer dan ééns gebeurd dat de rechter de klusjesman heeft veroordeeld voor het verrichten van sluikwerk. De vordering van de klusjesman werd gedeeltelijk, zo niet helemaal verworpen.
Aan de andere zijde is er de klant. Eéns voor de rechtbank, gebeurt het vaak dat de rechter de klant mee ( gedeeltelijk ) aansprakelijk stelt omdat deze heeft nagelaten een aannemer met de juiste diploma’s aan te nemen. De klant draait dan gedeeltelijk zelf mee op voor de schade toegebracht door de klusjesman.
De beste remedie tegen zulk soort toestanden is om op tijd ( lees : voorafgaand aan het ondertekenen van het aannemingscontract ) de KBO gegevens van de aannemer te raadplegen.

In de KBO gegevens kun je immers perfect zien wat de aannemer wél mag doen. Hierna vind je de link om zelf een opzoeking te doen bij de KBO.
kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoekwoordenform