Heirstraat 197, 3630 Maasmechelen
Maand – dond 8:00 – 17:30 | Vrijd 8:00 – 12:00
info@activum-boekhouders.be

Vennootschap of vzw : opletten met je bankrekening!

Op het einde van 2012 moeten alle financiële instellingen in België bij de Nationale Bank hebben doorgegeven welke de natuurlijke personen zijn achter elke bankrekening.

Dit kadert in de strijd tegen de ( fiscale ) criminaliteit. In de toekomst zal de bank ( en dus ook het gerecht en de fiscus ) steeds weten wie er met een bepaalde bankrekening is verbonden. De banken zullen er ook voor moeten zorgen dat die gegevens actueel blijven.

Bankrekeningen waarvan men einde 2012 niet weet wie er officieel achter zit, worden onherroepelijk afgesloten op 31 december . Eventuele gelden die dan op die afgesloten bankrekening staan, worden in beslag genomen.

Bijkomend probleem is ook dat een afgesloten bankrekening nooit meer kan heropend worden. Als je dus je bankrekening op je drukwerk hebt staan zal je nieuw drukwerk moeten bestellen met je nieuwe bankrekeningerop.

De banken hebben de laatste maanden naar alle vennootschappen brieven gestuurd, waarin er een document is bijgevoegd dat ondertekend dient te worden door de zaakvoerder. In dat document wordt gevraagd wie er achter de vennootschap verscholen zit.

Veel mensen hebben deze post waarschijnlijk als reclamedrukwerk bestempeld en weggegooid. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie.

Wat doen om zeker te zijn? Neem schriftelijk contact op met je bankinstelling en vraag of ze van al jouw bankrekeningen de nodige door jou ondertekende documenten in bezit hebben.

Je mag er niet van uitgaan dat de bank wel “weet” wie er achter de rekening zit. Met een beetje pech val je door de mazen van het net en is je bankrekening onbestaand per 1 januari 2013… .