Heirstraat 197, 3630 Maasmechelen
Maand – dond 8:00 – 17:30 | Vrijd 8:00 – 12:00
info@activum-boekhouders.be
Nieuwsbericht

Oplichters geven zich uit voor Microsoft-medewerkers

Het is al meer dan een jaar geleden dat er voor het eerst melding werd gemaakt van fraudeurs die zich uitgeven voor Microsoft-medewerkers.
Deze oplichters bellen hun slachtoffer om te melden dat hun computer gehackt is of dat er een virus op hun computer staat. Ze bieden bereidwillig hun diensten aan om dit probleem op te lossen.


De oplichters proberen de slachtoffers gegevens te ontfutselen of laten hen naar een bepaalde website surfen. Op die manier trachten ze de controle te krijgen over de computer van het slachtoffer.

De volgende stap is dat men vraagt geld over te maken via instanties zoals Western Union, vooraleer ze de herstelling uitvoeren. Vaak zijn de slachtoffers tot 1.000 euro kwijt en daarbij nog kosten aan de computer…

Wat te doen wanneer je wordt opgebeld door een “Microsoft-medewerker”

Eerst en vooral is het belangrijk niet in te gaan op deregelijke telefoontjes. Microsoft gaat niet elke gebruiker persoonlijk contacteren ivm beveiligingssoftware. Dit gebeurt via de automatische updates. De software wordt op deze manier voortdurend aangepast en beveiligd. Indien je een geregistreerde Windows versie gebruikt, heb je geen creditcard of andere gegevens nodig om software-updates te verkrijgen. Geef daarom zeker geen persoonlijke gegevens door zoals wachtwoorden, kredietkaarten of bankgegevens.

Jouw computer was onder controle van de oplichters, wat nu?

Indien de computer onder controle was van de oplichters verbreek je best meteen de internetverbinding. Voer vervolgens een volledige scan uit met een recente en up-to-date virusscanner. Op die manier kan je mogelijke malware ontdekken. Wijzig ook alle wachtwoorden (computer, internetaccounts, mailbox, facebook, …) Wijzig ook mogelijke veiligheidsvragen die je hebt ingevuld om een nieuw wachtwoord te verkrijgen.

Heb je schade geleden?

Heb je naar aanleiding van een dergelijke oplichting schade geleden kan je klacht neerleggen bij  je lokale politie. Hiervoor verzamel je alle gegevens met betrekking tot de geleden schaden en noteer je alle gegeven die je over de oplichters weet (telefoonnummer, websiteadres, … )