Ben ik als ondernemer verplicht een boekhouder te hebben?

U bent als ondernemer niet verplicht een boekhouder te hebben. Het enige wat u moet doen is het voeren van een boekhouding volgens de wettelijke bepalingen terzake. Als u dit zelf voldoende kunt, dan mag u dus gerust zelf uw boekhouding voeren.

Als u niet over deze kennis beschikt is het ten zeerste aangeraden een beroep te doen op iemand die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen van het vak. Bovendien kunt u van een boekhouder nog een waaier van diensten verwachten.

Welke verantwoordelijkheid draagt de boekhouder?

De boekhouder heeft als taak ervoor te zorgen dat de rekeningen correct worden opgesteld. Nochtans zal hij hierover geen garantie kunnen geven. Hij zal alle beschikbare middelen gebruiken om fouten op te sporen en te verbeteren, maar als transacties – al dan niet bewust – verzwegen worden zal hij ze eventueel niet waarnemen en verwerken. Het is een middelen- en geen resultaatsverbintenis die hij met de onderneming aangaat.

Wat kost mij Activum-Boekhouders?

Ons ereloon zal worden gebaseerd op de duur van de tussenkomst. Om u een oriënterend idee te geven volgen hierna enkele prijsindicaties (op jaarbasis en exclusief 21% BTW):

  • kleine eenmanszaak tussen 250 en 1.200 € per jaar
  • grote eenmanszaak vanaf 1.200 € per jaar
  • slapende vennootschap 250 € per jaar
  • kleine vennootschap tussen 500 en 2.000 € per jaar
  • grote vennootschap vanaf 2.000 € per jaar