Heirstraat 197, 3630 Maasmechelen
Maand – dond 8:00 – 17:30 | Vrijd 8:00 – 12:00
info@activum-boekhouders.be

Computer kopen

Ik ben een zelfstandige en wil een computer kopen voor mijn zaak. Wat heb ik nodig en waar moet ik op letten?

Vaak wordt er gedacht dat business computers een zware configuratie moeten hebben. Dit is niet altijd nodig. Belangrijk is te bekijken waarvoor u de computer nodig heeft. Wordt deze computer hoofdzakelijk gebruikt voor administratieve doeleinden moet deze niet voorzien zijn van dure hardware voor multimedia (audio, video) doeleinden. Voor deze taken is het belangrijkste dat er voldoende opslag capaciteit (schijfruimte) aanwezig is.

Enkele punten die van belang kunnen zijn bij het kiezen van uw computer:

De grootte van het scherm
Tegenwoordig zijn breedbeeld schermen een trend maar dit is geen noodzaak. Werkt u echter met tekenprogramma’s of speciale programma’s om plannen te bekijken of uit te tekenen, dan kan zo een scherm wel heel handig zijn.

Ram geheugen
Dit is het werkgeheugen van de computer en bepaalt voor een groot deel de snelheid van je pc. Vandaag is de standaard 1024 Megabyte (1 gigabyte).

Opslagcapaciteit (Harde schijf)
Hier geldt de regel: hoe meer hoe beter. Men kan ook kiezen voor twee harde schijven zodat er één uitsluitend gebruikt kan worden als back-up schijf zodat er ingeval van defect geen belangrijke gegevens verloren gaan.  Of u werkt met meerdere externe harde schijven als werkruimte en backup.

Besturingssysteem
Momenteel is dat voor de meeste pc’s Windows. U kan ook kiezen voor het open source besturingssysteem Linux. Dit tweede systeem is gratis.
Wanneer je met Apple werkt, heb je het Mac besturingssysteem. Je kan ook op Mac werken in een windows omgeving. Dit kan handig zijn indien je gebruik maakt van software die niet geschikt is om op een Apple te werken.

Garantie
Volgens de wettelijke bepalingen moet er twee jaar garantie op elektronica toestellen zijn. Soms is er daarbuiten nog een extra garantie verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding. Er zijn echter twee soorten garanties.
De “Pick-up and return” garantie en de “repair on site” garantie. Bij de eerste wordt de computer bij jou opgehaald en terug gebracht als hij hersteld is. Dit kan enkele dagen duren. Bij de tweede komt een technieker ter plaatse de computer herstellen.

Extra’s
De meeste pc’s zijn tegenwoordig voorzien van een DVD schrijver. Deze kan gebruikt worden om back-ups te maken of cd’s te branden.

Randapparatuur
Printers, fax en kopieer- apparaten zijn randapparatuur. Deze zijn ook in een all-in-one toestel verkrijgbaar tegen zeer voordelige prijzen. Zo’n apparaat is niet alleen voordeliger maar ook plaatsbesparend. Men kan deze apparaten tegenwoordig ook draadloos aansluiten.

Beveiliging
Het internet biedt ons 1001 voordelen maar helaas zijn er ook bedreigingen waar men zich best tegen beveiligt. Een goed internet security pakket is een must. Hierin zit een anti-virus programma, een firewall (om ongewenste toegang tot je pc te blokkeren), een anti-spam filter om je e-mails van onnodige spam mails te ontdoen en eventueel nog anti-spyware programma om spyware van je pc te verwijderen.

Software
Software als Microsoft Office zijn tegenwoordig een must binnen een bedrijf. Dit is een totaal pakket met bvb een tekstverwerker (Word), spreadsheet (Excel), webtool, presentatie programma (Power Point), email (Outlook).
Heb je deze programma’s niet zo vaak nodig en wil je die liever niet aankopen, dan zijn er tegenwoordig ook gratis programma’s beschikbaar die je kan downloaden.

Het is heel belangrijk om aan de verkoper mee te delen wat het precieze doel is van de computer om uit te maken welke configuratie het best aan uw eisen voldoet.