Heirstraat 197, 3630 Maasmechelen
Maand – dond 8:00 – 17:30 | Vrijd 8:00 – 12:00
info@activum-boekhouders.be

Financiële planners worden dwingende regels opgelegd door de FSMA

Midden 2012 gaan we volgens Activum Boekhouders eindelijk de goede richting uit, betreffende het vakgebied financiële planning. De financiële waakhond FSMA wil aan de sector een aantal dwingende regels opleggen. Dit om het kaf van het koren te scheiden. Doel is de cliënten meer garanties te bieden op kwaliteit inzake de dienstverlening die financiële planners verlenen.

In het kort komt het erop neer dat een financiële planner zijn beroep enkel nog via een vennootschap mag beoefenen, en hierbij minstens over € 75.000 startkapitaal moet beschikken. Ook zullen zij een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, en zijn ze verplicht verdachte geldstromen te melden bij de anti witwas cel.

De financiële planners zullen volledig onafhankelijk moeten zijn. Dit wil men bereiken door het de planners enkel toe te staan hun erelonen te factureren. Zij mogen geen commissies van buitenstaanders ontvangen.

Elke cliënt moet een persoonlijke begeleiding krijgen; de financiële planner mag geen “copy paste” adviezen uitschrijven. Waarschijnlijk zullen er door deze maatregel een groot aantal spelers van de huidige scene verdwijnen.