Heirstraat 197, 3630 Maasmechelen
Maand – dond 8:00 – 17:30 | Vrijd 8:00 – 12:00
info@activum-boekhouders.be

Oprichtersaansprakelijkheid bij faillissement

Wanneer een vennootschap binnen de 3 jaar failliet gaat, kunnen de oprichters veroordeeld worden tot het passief van de vennootschap of een deel ervan.

De eerste vraag die er gesteld wordt is, of er genoeg kapitaal aanwezig was. Dit moet onderzocht worden door de rechters en ze moeten hierbij rekening houden met de aard van de activiteiten. Volgende elementen kunnen wijzen op ontoereikend kapitaal : de nood aan onmiddellijke kapitaalverhoging, bijkomende lening na de oprichting,…

Het financieel plan speelt ook een zeer grote rol. Een beknopt plan leidt niet onmiddellijk tot aansprakelijkheid. Daarom wordt ook meer aandacht besteed aan de inhoud ervan en wordt er niet gekeken naar de vorm.

Professionele begeleiding bij het opstellen van het financieel plan is dus zeer nuttig.